Torstaina 2.7.2009 kylvin ruukkuihin ja maitopurkin pätkiin yhteensä kahtatoista eri lajia siemeniä. Alkuviikosta olin palannut poikaystäväni luota, joka hänkin harrastaa kasveja, häneltä sain siemenet. Oikeastaan lajeista neljä oli omiani, jotka olivat hänellä, loput kahdeksan olivat eri chililajikkeita. Lajit olivat Bird's Eye Baby, Habanẽro, Red Cayanne, Tabasco, Rawit, Chilly Chili, Chinese Five Color ja Lemon Drop. Muut lajit olivat tomaatti, sinipellava, ruohosipuli ja kaktus. Kylvin ne multaan, jossa oli pohjalla eniten Biolanin ruukkumultaa. Olin kylväessäni tajunnut, että kaktuksensiemeniä varten ostamani kaktusmultapussin kyljessä luki myös sana "kylvömulta", joten lisäsin sitä mustan mullan päälle noin senttimetrin kerroksen. Siemenet kylvin luonnollisesti päällimmäiseen, hiekkapitoiseen multaan. Seuraavalla kerralla teen asian toisin, kylvän pelkkään kylvömultaan, mutta tämä ensimmäinen kerta meni nyt vähän toheloimalla.

Perjantaina lähdin kyläilemään pohjoiseen ja palasin vasta tiistaina. Kastelin kaikki mullat siemenineen, joskin hirvitti hiukan jättää ne pärjäämään itsekseen viikonlopun yli. No, säilytin kylvöastioita kuitenkin pimeissä, suljetuissa paikoissa (olen kuullut, ettei valo ole ollenkaan välttämätön itämisvaiheessa ja jopa parempia tuloksia voi saada pimeässä), joissa kosteus ei sikäli haihdu samalla tavalla kuin avoimissa ja valoisissa. Kyläpaikassa vielä katsoin netistä, että etenkään chilien multia ei saa päästää missään nimessä kuivumaan, mikä vähän lisäsi pessimismiäni kylvösten onnistumisen suhteen.

Tiistaina 7.7. kuitenkin sain kaksi iloista uutista: olin päässyt opiskelemaan hortonomiksi ammattikorkeakouluun, ja kotiin palatessani näin tomaatin itäneen. Siirsin verson heti valoon. Seuraavana päivänä mullasta pilkisti jo toinenkin tomaatinverso. Chileistä ensimmäisenä iti Chinese Five Color. Sekin sai seurakseen toisen verson, ja kumpikin kasvavat kovaa kyytiä ollen muutaman päivän ikäisinä jo kolmisen senttiä pitkiä. Perjantaihin 10.7. mennessä mullasta oli putkahtanut jo Red Cayannekin. Lisäsin yhden uuden siemenen Rawitin ja Habañeron multiin, sillä aioin kokeilla itämistä valossa. Nostin siis kummankin itämättöminä valoon ja lämpöön ja pistin merkille, mihin kohtaan siemenen laitoin.

Nyt lauantaina 11.7. on itänyt myös toinenkin Red Cayanne, Habañero ja Bird's Eye Baby. Jälkimmäinen on varsin kranttu lajike. Poikaystäväni on kylvänyt sitä veteen ja multaan eikä se ole ottanut onkeensa. Mullassa se on käsittääkseni ollut koko ajan valossa. Minulla se iti kaapissa.

Meillä on poikaystäväni kanssa (asuimme reilun vuoden yhdessä, mutta muutin opiskelujen takia eri paikkakunnalle) ollut "aikuisina" kasveina chililajikkeet Habañero, Rawit ja Chinese Five Color sekä tomaatteja.
Habañero muistaakseni kuoli muuttojen ja niistä aiheutuvien valonpuutteiden seurauksena. Se oli sääli, sillä kasvi oli oikein tuuhea ja vahva - ei kovin pitkä, mutta paksuvartinen. Rawit on ollut todellinen taistelijakasvi. Muutot se kesti auvoisasti, valonpuutteet myös, huonosta hoidostakaan se ei liiemmin ole välittänyt. Kumpikin olivat ja ovat olleet vesiviljelyssä koko ajan.
Chinese Five Color kasvatettiin vedessä. Erään muuton päätteeksi siitä päätettiin tehdä bonchi, varsi siis katkaistiin ja koko kasvi typistettiin kokoon, joka sopi tällaiselle pikku puulle. Lisäksi se istutettiin multaan. Tästä ei Viisväri liiemmin ottanut onkeensa, kuollut se ei kylläkään, mutta kasvatti lehtiä varsin kitsaasti. Nyt se on siirretty takaisin veteen, jossa se on muun muassa kasvattanut ensimmäisen hedelmänsä. Kovin tuottelias se ei vieläkään ole lehtien tai minkään muunkaan kanssa ollut. Sen kulta-aikaa oli aika ennen muuttoa, jolloin se sai rehottaa vapaasti - kukat tosin nypittiin pois.
Tomaatteja oli alun perin kaksi, kaksi siementä taisin kylvääkin. Ne kylvin heti multaan. Toinen taisi kuolla muuton myötä, tai sitten kissa söi sen. En tarkalleen ottaen muista. Toinen voi paksusti ja on kotiutunut poikaystäväni luo, en raaskinut lähteä muuttamaan sitäkin. Tomaattihan on köynnöskasvi. Tällä köynnöksellä on mittaa kovasti, en ole mitannut sitä nyttemmin. Se on ollut aika harvalehtinen eikä kukkinut lainkaan. En muista, mihin vuodenaikaan sen kylvin, mutta luin jostakin, että tomaatin liian varhainen kylväminen tuottaa hontelon, kitsaan kasvin. Muistikuvani mukaan kuitenkin kylvö tapahtui kevätkesällä, huhti-toukokuussa, mikä nyt ei ole aikaisin.

Tästäpä sitten lähden pitämään päiväkirjaa kasveistani. Perustin tämän ensisijaisesti itselleni, jotta voin tarkkailla kasvua ja pitää yllä, milloin olen kylvänyt, mikä on itänyt, kuinka korkea kasvi kulloinkin on jne. Havainnot lienevät kuitenkin hyödyksi myös muille harrastajille; olin oikeastaan melko yllättynyt, että se Bird's Eye Baby iti.

Ostin kaupasta chililajiketta nimeltä Cherrybomb, ajattelin kuivattaa sitä ja ottaa siemenet talteen. Ehkä laitan vielä sitä itämään.